Grøngødning, efterafgrøder og dækafgrøder er en naturligt værktøj du kan tage i brug for at sikre en god forsyning af næringsstoffer og samtidig forhindre udvaskning til grundvandet.

Til foråret skal de grønne dækafgrøder så graves ned og pladsen overtages for dine grøntsager, og de næringsstoffer, den har holdt på hele vinteren omsættes og frigives i jorden og videregives til dine grøntsager. Det betyder at grøngødning er en vigtig del af din strategi for at jævn og en ordentlig forsyning af næringsstoffer til dine afgrøder sommeren igennem.

 

 

Efterafgrøde i haven fylder din køkkenhavejord med næringsstoffer, uden ukrudt og helt klar til dine afgrøder. Hvis du planter efterafgrøder i din køkkenhave i efteråret, kan du starte foråret i en ryddelig køkkenhave med beriget og sund jord.

Den vigtigste funktion for en dækafgrøde er derfor at samle kvælstof, dække jorden og holde ukrudtet nede.

Anbefales til økologisk dyrkning. Der er meget at hente for både dem, der har en køkkenhave med et par højbede, og for dem, der ønsker en større køkkenhave.

En anden mulighed er at dyrke prydplanter og grøntsager tæt og plante hurtigt spirende dækafgrøder som gul sennep, rødkløver og honningurt mellem nytteplanterne. Man behøver ikke så dækafgrøde på alle gange mellem rækkerne.

https://www.youtube.com/watch?v=g2NUG6L6zds

Miljøfrøblanding er et miks af kvælstofbindende og muldgivende arter som honningurt, jordkløver og blodkløver. Hvornår du slår din dækafgrøde betyder noget for, hvor meget kvælstof, der er bundet.

Det er almindeligt at skifte mellem sine afgrøder, for at undgå sygdomme ophober sig i jorden. Anmeldelse af bogen Grøndgødning, efterafgrøder og dækafgrøder.